Unitatea de curs Audiere și conversație în limba engleză se înscrie în seria disciplinelor obligatorii din planul de formare a viitorilor specialiști ai profilului filologic, studierea limbilor, constituind o componentă indispensabilă a acestui program de instruire. Cursul dat este o continuare logică a cursurilor studiate anterior: Limba engleză I și Fonetica limbii engleze și se adresează studenţilor anului 1,  avînd drept scop  familiarizarea studentului la nivelul A-2 cu normele de bază a comunicării orale în limba engleză, vizându-se deopotrivă fluenţa şi acurateţea exprimării  orale. 

  În cadrul cursului se va opera  cu noțiuni specifice  domeniului  de audiere și comunicare, cu scopul de a afla cum funcționează mecanismul de  comunicare. Cursul   abordează o varietate de teme şi conţinuturi cu largă aplicabilitate, susţinute de cunoştinţe de limbă (pronunţie, vocabular şi gramatică), aşa încât să se realizeze toate funcţiile comunicării orale.  Cursul dat pune accent pe aptitudinea studenţilor de a asculta, a înţelege, a formula ideile proprii pentru a formula o replică adecvată. De asementa cursul  face accent pe fluenţă, tempo adecvat al vorbirii, şi flux independent al rostirii.

Pentru atingerea scopurilor propuse vor fi audiate dialoguri și texte cu informații concrete și relevante. Studenții vor participa în activități de audiere și conversație care vor contribui semnificativ la îmbogățirea vocabularului  și la utilizarea mai pe larg a structurilor gramaticale funcționale.