În condiţiile informatizării societăţii, sistemele informatice ocupă un loc central în desfăşurarea activităţii instituţiilor publice şi întreprinderilor comerciale. Luând în considerare impactul tehnologiilor informaţionale asupra procesului de afaceri, dereglarea parţială sau completă a stării de securitate a sistemului informatic al organizaţiei poate provoca consecinţe imprevizibile.

Astfel, în scopul menţinerii unui nivel de securitate acceptabil, este necesară cunoașterea măsurilor de asigurare a continuităţii în activitate şi restabilirea informaţiei, care presupun elaborarea şi implementarea planurilor, măsurilor organizatorice şi tehnice, ce permit restabilirea rapidă şi eficientă a activităţii normale a sistemelor informatice în cazul devierilor majore de la starea  de securitate existentă.  

Tematica disciplinei este însoţită de exemplificări prin diverse lucrări de laborator, ceea ce favorizează înţelegerea metodelor și modului de implementare a măsurilor de control în vederea asigurării securității informaționale.

Cursul este elaborat în  cadrul proiectului LMPI și este orientat spre dezvoltarea la studenți a abilităților de securitate privind sistemele informatice.