Lucrarea înglobează opticele celor mai renumiți savanți, specialiști din domeniu și are menirea să călăuzească studenții în problematica psihoterapiei.

Psihoterapia constituie o sursă importantă de informații pentru psihologie. Oricare metodă sau procedeu psihoterapeutic, oricare mijloc psihoterapeutic trebuie, în primul rând, sa fie evaluat şi validat științific din perspectivă psihologică.

Se constituie ca note de curs de specializare ce întregește pregătirea profesională a viitorilor specialiști în psihologie,ciclul doi, studii superioare de master. Cursul Psihoterapii constă din informații aprofundate în domeniul şi istoricul psihoterapiei, obiectivele şi principiile psihoterapiei, domeniul şi istoricul psihanalizei, organizarea şi dinamica personalităţii, complexele, arhetipurile, psihoterapia analitică freudiană, terapia cognitiv-comportamentală, curentul de psihoterapie umanistă, psihoterapiile de grup, psihoterapia familială sistemică.

Demersul în cauză înglobează un cadru conceptual solid bazat pe cercetare, cunoașterea și respectarea standardelor profesionale și etice.

Astfel, pentru a însuși acest curs, masteranzii trebuie să posede competenţe de psihopatologie, diagnosticare a particularităților individual- tipologice a clientului, de consiliere etativă, psihoprofilaxie, psihocorecție.

Parcurgând conținuturile propuse, masteranzii vor fi capabili să înțeleagă reperele ce ghidează demersul terapeutic individual și de grup, să identifice și să aplice un cadru conceptual solid bazat pe cercetare, cunoașterea și respectarea standardelor profesionale și etice în cadrul psihoterapiei individuale și de grup, să proiecteze strategii de intervenţie primară şi secundară asupra factorilor de risc pentru aparitia problemelor de ordin personal în cazul psihoterapiei și să dezvolte o atitudine responsabilă faţă de educarea populaţiei pentru o dezvoltare psiho-fizică fundamentată pe noile achiziţii ale ştiinţei, îndeosebi, în domeniul psihoterapiei.