Unitatea de curs „Utilaj tehnologic I ” prezintă un curs din ciclul disciplinelor tehnico-tehnologice pentru specialitatea „Tehnologia produselor alimentare”, și este o disciplină de bază care vine în pregătirea ulterioară a viitorilor specialişti în industria alimentară. Disciplina „Utilaj tehnologic I” include investigaţii teoretice şi practice destinate modernizării fluxului tehnologic de producere a alimentelor, ameliorării calităţii lor, optimizării procedeelor şi metodelor de obţinere a semifabricatelor şi produselor finite, elaborării produselor şi tehnologiilor noi, de asemenea unitatea de curs „Utilaj tehnologic I” cuprinde elaborări legate de monitorizarea fluxului tehnologic de producţie, metodele de verificare a proprietăţilor alimentelor în scopul obţinerii produselor sigure pentru consum.

Prepararea produselor alimentare se realizează prin utilizarea tehnologiilor moderne, a utilajelor şi aparatajelor complexe, care necesită specialişti de înaltă calificare pentru organizarea şi dirijarea procesului tehnologic în secţiile respective ale societăţii, o exploatare corectă şi optimală a tehnicilor utilizate, prepararea produselor alimentare calitative conform cerinţelor standardelor în vigoare, toate împreună asigurând o protecţie majoră a consumatorului.

Cursul nominalizat are drept scop formarea la viitorii ingineri a abilităţilor şi a competenţelor de a lua decizii privind modernizarea mașinilor și aparatelor destinate pentru realizarea calitativă a tehnologiilor produselor alimentare.