Prin cursul Forme și genuri  se vor expune conceptele și fundamentele teoretice ce țin de categoriile cheie ale filosofiei artei și esteticii, precum forma artistică cu toate elementele conexe și genurile artistice.

În cadrul  cursului ne propunem să prezentăm argumentele care susțin din punct de vedere conceptual esența artei sub aspectul formei și modul în care aceasta ne poate îmbogăți din punct de vedere cultural și spiritual. Vom examina  conceptele necesare unei analize estetice a formelor artistice, pornind de la definițiile  artei și artisticului, delimitând valorile estetice și artistice, apoi valorile artistice circumscrise elementelor de formă artistică, așa cum se găsesc descrise în studiile lui Liviu Rusu, Tudor Vianu, Mikel Dufrenne ș.a.

 Vom delimita conceptele de judecată estetică din cadrul teoriei estetice kantiene, dezvoltând sensurile formelor artistice în contextul tipologiilor propuse de marii filosofi și teoreticieni ai artei.

Aceste concepte teoretice stabilesc cadrul de referință al aplicațiilor practice cu privire la formele și genurile artistice.