Introducere

Un website, sau un site web, este o colectie publica sau privata de documente HTML (HyperText Markup Language), care formeaza un tot unitar, coerent.

Un site web este format din documente HTML, numite si pagini web, care pot contine texte, imagini, clipuri video sau audio, animatii etc.

Un site web este gazduit pe cel putin un server web (un sistem informatic - calculator - dedicat serviciilor web, avand anumite caracteristici tehnice).

Un site web este accesibil prin intermediul unei retele, precum reteaua Internet, prin intermediul unei adrese web sau URL (Uniform Resource Locator). Totalitatea paginilor web publice pe reteaua Internet formeaza World Wide Web (WWW).

De obicei, un site web este accesat prin intermediul unei pagini web speciale, numita si homepage (pagina “acasa”, sau pagina de index), de obicei avand adresa web cel mai simplu de retinut, si anume, chiar numele site-ului web (ex. http://www.websiteuri.ro)
Restul paginilor web ale site-ului web sunt structurate intr-o forma ierarhica pentru a permite vizitatorilor sa-si poata forma o imagine asupra structurii de pagini din care este format website-ul. Cu acest scop, de a crea o imagine cat mai exacta asupra struturii website-ului, se creaza o pagina speciala care contine harta site-ului web (denumita si sitemap), cu ajutorul careia, vizitatorul se poate orienta mai rapid printre paginile website-ului.

Un site web este scris in limbajul HTML si este accesat prin intermediul unei aplicatii software, cunoscuta si sub numele de browser web. Exemple de browser-e web: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Safari etc. Exista o multitudine de browser-e web, insa cele mai des utilizate (insumand 99% din utilizatorii de Internet) sunt primele trei mentionate anterior. Felul in care limbajul HTML este interpretat si afisat pe ecran poate diferi de la un browser web la altul. Pentru ca o pagina web sa fie afisata identic, indiferent de faptul ca este vizualizata de un utilizator care foloseste Internet Explorer sau alt browser web, se face asa-numita verificare cross-browser, prin care se aplica mici artificii ale limbajului HTML pentru ca pagina sa arate identic in toate browser-ele (majore). Echipa websiteuri.ro practica acest tip de verificare cross-browser.