Modulul Teoria artei  I cu cursurile  Semantica muzicală şi Hermeneutica muzicală  face parte din programul de formare a studenților ciclului II, Masterat, specializarea Didactica disciplinelor artistice. Sub aspect de finalitate, cursurile urmăresc formarea la viitorii profesori de discipline artistice / muzicale  a competențelor de conceptualizare, analiză, tratare (interpretare) și aplicare în practica didactic-muzicală de predare a diferitor discipline muzicale a planului semantic şi hermeneutic al muzicii (al creațiilor muzicale studiate). Precum Semantica muzicală  astfel şi  Hermeneutica muzicală sunt discipline relativ nouă, incluse în planurile de învățământ ale instituțiilor de învățământ de specialitate în ultimul deceniu.

Finalităţi de studii: 

  •  aplicarea cunoştinţelor acumulate la disciplină în diverse situaţii ale demersului educativ-muzical;
  • efectuarea analizei poliaspectuale a creaţiilor muzicale (din punct de vedere estetic, muzicologic, interpretativ, metodic etc.).
  • realizarea unui demers hermeneutic asupra textului muzical;
  • capacitaţi de lucru independent asupra tratării artistice/interpretative/pedagogice a lucrării muzicale,
  • manifestarea capacităţii de analiză a partiturilor muzicale  și valorificarea acestora în actul interpretativ și educațional în instituțiile de învățământ artistic.