Unitatea de curs  “Serviciul psihologic în sistemul de învăţămînt” (ne referim la sistemul de învățămînt preuniversitatr)  se constituie ca disciplină de studiu, care specializează  și întregește pregătirea profesională a viitorilor specialiști în psihologie,  fiind  într-o  interacţiune foarte strânsă cu Psihologia vârstelor, Psihologia educațională, Psihodiagnostic, Psihocorecţia, Consilierea şi Psihoprofilaxia.

 In cadrul cursului se cunosc cu aspectele generale, teoretico-practice ale serviciului psihologic in sistemul de invăţămîn. .Sunt analizate conţinutul şi  specificul direcţiilor de activitate, formele  şi metodele de lucru a psihologului  în sistemul de învăţămînt preuniversitar, aşteptările colectivelor  pedagogice, specificul relaţiilor dintre psihologul şcolar şi copii, pedagogi, părinţi.

Se caracterizează  personalitatea psihologului, cîmpul şi domeniile  de  activitate  a psihologului, metodele de intervenţie  psihologică in perioadele de trecere a elevilor de la un  ciclu de instruire la altul.  În baza particularităţilor de vîrstă şi individual-tipologice se determină specificul asistenţei psihologice in  perioada   vîrstei preşcolare,  şcolarului mic, preadoliscentului, adoliscentului. Se conștiintezează valoarea serviciului psihologic in protejarea sănătății personalității copilului, optimizarea procesului instructiv - educativ din instituțiile de învățămînt in baza respectării Codului  deontologic al profesiei de psiholog.