Cursul de Jurnalism de investigaţie are drept obiective însuşirea de către student a elementelor teoretice definitorii ale jurnalismului de investigaţie, precum şi crearea deprinderilor şi abilităţilor practice necesare exercitării profesiei de jurnalist de investigaţie, pornind de la definirea jurnalismului de investigaţie, de la identificarea subiectului anchetei și formularea ipotezei, trecând prin sursele de informare, metode de documentare, tehnici de investigare şi ajungând la redactarea materialului.


Publicitatea, ca formă de comunicare, funcţionează actualmente în mai multe medii. Cursul Publicitatea și mass-media are ca scop iniţierea studenţilor de la Jurnalism în înţelegerea şi asimilarea unor noţiuni, concepte şi principii fundamentale din domeniul promovării și al publicității, cu aplicabilitate la utilizarea lor în comunicarea mediatică; dezvoltarea creativității pentru realizarea de produse publicitare în concordanță cu specificul mediului ales (on-line, audiovizual sau presă scrisă); familiarizarea cu rolurile și activitățile specifice muncii în echipă  și distribuirea de sarcini pentru nivelurile subordonate, cu ajutorul noilor tehnologii din media digitală. 

Cursul Crearea imaginii în mass-media prezintă noţiunile de bază şi principiile fundamentale de concepere şi creare a imaginii instituţionale, publice şi sociale de către instituţiile de presă. Cursul este axat pe dezvoltarea competenţelor comunicaţionale din perspectiva activităţii unui jurnalist, specialist în comunicare – responsabil pentru promovarea imaginii instituţiei.

Cursul Atelier de creaţie (presa electronică) are ca scop asimilarea regulilor şi tehnicilor de redactare a unor materiale specifice jurnalismului on-line; cunoașterea specificului presei on-line și a diverselor modele care gestionează informația de presă în peisajul mediatic actual, deprinderea unor tehnici de lucru adecvate producţiei on-line; monitorizarea unor portaluri de știri/blog-uri/site-uri, analiza şi evaluarea acestora; redactarea ştirilor, interviurilor şi reportajelor pentru portalurilor locale nordnews.md, esp.md și tvn.md.


Cursul de Jurnalism on-line caută să identifice structura reţelelor informatice şi să prezinte modul în care acestea au evoluat, să descrie efectele comunicării mediate prin intermediul reţelelor virtuale în societate; să definească modul de funcţionare şi particularităţile unei publicaţii online; să demonstreze aptitudini la elaborarea etapelor de pregătire şi realizare a interviului şi reportajului online; să argumenteze activităţile şi responsabilităţile jurnalistului online. În cadrul orelor de laborator studenţii vor practica scrierea, înregistrarea şi postarea tuturor genurilor utilizate în domeniul on-line pe esp.md și nordnews.md.


Unitatea de curs Tehnica elaborării ziarului are ca scop cunoașterea elementelor grafice și tipografice ale unei publicații, componentele unui ziar/revistă și machetarea  acestora, precum și conceperea unui design redacțional și grafic al unei reviste tematice.

O atenţie deosebită se va acorda activităţilor practice şi aplicative, astfel încât studenţii să fie implicaţi prin activitatea lor în înţelegerea mecanismelor de facilitare a lecturii şi a distribuirii materialelor jurnalistice în paginile publicaţiilor.


Cursul Discursul jurnalistic este una dintre disciplinele fundamentale din cadrul formării viitorului jurnalist. Segmentul dat preconizează familiarizarea studenţilor cu principiile elaborării discursului jurnalistic, vizând cu precădere dobândirea de capacităţi performante în ceea ce priveşte teoria şi practica raţională a discursului jurnalistic, formarea deprinderilor de redactare a discursului jurnalistic, iniţierea în utilizarea eficientă a acestuia.


În cadrul cursului Dreptul, legislația presei și deontologia jurnalistului studenţii se vor familiariza cu conceptele şi principiile etice, cu coduri deontologice şi cu bunele practici jurnalistice, astfel încât, la final, să aibă cunoştinţele şi deprinderile necesare pentru a putea lua decizii editoriale şi pe baza unei evaluări etice. Vor fi prezentate, din punct de vedere etic, libertăţile şi limitările jurnaliştilor.

Problemele-cheie ale cursului sunt: Legi şi acte normative prin care este proclamată şi consfinţită libertatea presei. Pacte şi tratate internaţionale cu privire la mass-media, drepturile omului. Cadrul juridic al activităţii mass-media.


Unitatea de curs Jurnalismul Radio - TV face parte din cultura de specialitate în domeniile de pregătire de bază a jurnalistului. Obiectivul principal al cursului ţine de pregătirea studenţilor cu competenţe în abordarea genurilor informative din presa audiovizuală. Temele axate pe specificul fiecărui gen jurnalistic sunt urmate de ore de laborator, unde se urmăreşte un scop concret: de a-i familiariza pe studenţi cu regulile acestui tip de discurs, de a le dezvolta anumite abilităţi în conceperea şi elaborarea textelor jurnalistice.


Textul jurnalistic trebuie să se supună, ca orice alt text, unor reguli de redactare şi exprimare, reguli ce particularizează stilul jurnalistic în raport cu celelalte stiluri. Tematica laboratoarelor va lua în considerare:
  • Componentele textuale stricte ale textului jurnalistic în presa scrisă, presa electronică, radio şi televiziune.
  • Componentele fonice sau vizuale care apar înaintea redactării textului, concomitent cu această operaţiune sau după realizarea ei.


Cursul își propune să asigure studenţilor un cumul de cunoştinţe necesare pentru însușirea conceptelor principale privind presa scrisă, pornind de la noțiuni de bază, moduri de structurare și funcționarea a unei redacții de presă scrisă până la înțelegerea transformărilor suportate de sistemul media contemporan, schiţând particularităţile specifice ce prezintă în ansamblu presa ca un instrument social – politic şi cultural.


Cursul Tehnica reportajului are ca scop definirea elementelor şi trăsăturilor esenţiale ale reportajului, asimilarea regulilor şi tehnicilor de redactare a lor; deprinderea unor tehnici de lucru adecvate reportajului în teren. Temele de ordin teoretic, axate pe specificul acestui gen jurnalistic sunt urmate de ore de laborator, unde se urmăreşte un scop concret: de a-i familiariza pe studenţi cu regulile acestui tip de discurs, de a le dezvolta anumite abilităţi în conceperea şi elaborarea reportajelor.