Prezentul curs este întocmit în conformitate cu planul de studii, care prevede studierea cursului „Logistica întreprinderii” în anul III, semestrul 5 de către studenţii de la specialitatea business și administrare. Studierea unității de curs „Logistica întreprinderii” constituie o bază teoretică pentru activităţile studenţilor pe parcursul instruirii lor la ciclul I, este prevăzută obținerea abilităţilor practice pentru activitatea de mişcare a mărfurilor pe piaţă, devenind un instrument de sporire a competitivităţii şi de poziţionare pe piaţă.

Schimbarea paradigmelor în aria logistică este, în mare măsură, rezultatul mutaţiilor care au avut loc în domeniul managementului şi marketingului, în ultimele decenii. Organizaţiile au depăşit pragul pentru a intra într-o lume a interdependenţelor. Dezvoltarea relaţiilor între membrii canalelor de marketing a condus la crearea reţelelor de firme, la promovarea conceptelor de lanţ de aprovizionare-livrare şi parteneriat. Focalizarea asupra nevoilor şi aşteptărilor pieţei ţintă a adus în prim plan importanţa majoră a nivelului serviciului logistic oferit clientului.

Obiectul de studiu al unității de curs „Logistica întreprinderii” reprezintă o totalitate de metode, principii, care formează studenților capacitatea de a înțelege sensul mişcarii şi plasării mărfurilor pe piaţă în condiții de eficiență economică.