Unitatea de curs „Tehnologii educațional-artisticei” face parte din modulul „Didactica specialității 3” și se studiază, conform Planului de învățământ la specialitatea „Muzică”, în anul III de studii, în semestrul 5. Tematica acestui curs corelează cu unitățile de curs ale programului de studiu la specialitatea Muzică, după cum urmează:

F.02.O.010 Didactica educației muzicale timpurii

F.03.O.018 Didactica educației muzicale în învățământul primar

F.03.O.018 Repertoriul vocal-școlar


Competențe dezvoltate:

CP2 – Crearea contextului educațional-artistic prin emiterea și recepționarea  mesajelor educative și muzical-artistice.

CP3 – Sistematizarea teoriilor și conceptelor educațional-artistice tradiționale și moderne.

CP 4 – Proiectarea demersului educațional prin anticiparea elementelor acestuia, ținând cont de finalitățile educației muzical-artistice.

CP6.2 – Explicarea și interpretarea conceptelor, modelelor și principiilor de organizare și monitorizare eficientă a procesului educațional-artistic în învățământul preșcolar, primar și gimnazial.

CP1.4 – Utilizarea metodologiei de comunicare muzicală și prin muzică.

CP5.5 – Aplicarea tehnologiilor educaționale moderne în realizarea activităților muzical-didactice.

CT1 – Aplicarea principiilor, normelor și valorilor eticii profesionale în cadrul propriei strategii de activitate muzical-pedagogică.

Finalități de studii:

Ø  Cunoaște tehnologii educațional-artistice specifice educației muzicale din instituțiile de educație timpurie, învățământ primar și gimnazial.

Ø  Elaborează și adaptează tehnologii pentru domeniile de activitate muzicală (audiție, interpretare, creație), potrivit unui stil creativ, interactiv, centrat pe elev, în calitate de autor/co-autor de resurse educaționale.

Ø  Aplică adecvat tehnologii educațional-artistice pentru proiectarea/ realizarea și evaluarea procesului de educație muzicală în context curricular și extracurricular.

Concepe și realizează activități artistice în cadrul educației extrașcolare în raport cu funcțiile cognitive, estetice și educative și însușirile specifice ale artei muzicale, pentru copii/elevi de diferite categorii de vârstă.

Competențe prealabile/pre-rechizite:

- Cunoștințe în domeniul teorie elementare a muzicii (elementele de limbaj muzical, formă și gen muzical), istorie a muzicii universale (curente artistice).

- Experiență artistică elementară în arta audiției muzicii, cultura audiției muzicii.

- Abilități de analiză auditivă elementară a discursului muzical.