Unitatea de curs „Mecanica tehnică I” se predă la anul  II de studii, semestrul 3, la specialitatea 521.8 Inginerie și management (în transportul auto). Face parte din grupa disciplinelor  fundamentale. Mecanica tehnică constituie una din disciplinele complementare în pregătirea inginerului in domeniul ingineriei transportului. În cadrul disciplinei se realizează cunoașterea legilor generale ale repausului și mișcării punctului, sistemelor de puncte, continuumului material și rigidului, sistemelor de rigide, însușirea și utilizarea în calculele inginerești a noțiunilor de deplasare, legătură, viteză, accelerație, forță, impuls, moment cinetic, lucru mecanic, energie, putere, etc.

Disciplina permite realizarea deprinderilor de calcul a elementelor mecanice (punct material, sistem de puncte, continuum material sau rigid, sistem de rigide), în funcție de aplicația concretă pe care o are de calculat viitorul inginer.

Se poate afirma cu toată certitudinea că disciplina reprezintă una din cele mai importante (necesare) discipline pentru formarea inginerului în domeniul susmenționat.

În principiu disciplina creează deprinderile viitorului inginer de a înțelege, interpreta, construi, analiza și propune modele matematice, care în ipoteze date, să răspundă celor mai noi proceduri de reprezentare, calcul și analiză a realității. Obiectivul de bază al disciplinei îl constituie însușirea noțiunilor de bază din Mecanica tehnică și formarea deprinderilor și abilităților de a le utiliza practic în studiul altor discipline, cum ar fi ”Mecanica tehnică II”, ”Organe de mașini”, ”Mașini pentru producerea sculelor”, etc.