Unitatea de curs ,,Bazele electronicii” se predă la anul II de studii, semestrul 4, ciclul - licenţă. Este o disciplină fundamentală ce ţine de pregătirea studenţilor în domeniul tehnic.

  Electronica este știința ce se ocupă cu studierea fenomenelor și proceselor electronice care sunt nemijlocit legate cu variația concentrației și deplasarea purtătorilor de sarcină în diferite medii.

Producerea şi exploatarea noilor dispozitive electronice, automatice şi de calcul necesită de la specialistul contemporan, cunoştinţe vaste în domeniul electronicii fizice şi tehnice.

Unitatea de curs ,,Bazele electronicii” este o disciplină fundamentală din categoria disciplinelor de cultură tehnică generală. În studiul cursului dat, studentul trebuie să examineze două aspecte: teoretic şi experimental. De aceea ea necesită o corelare cu alte discipline: matematica, fizica, electrotehnica, chimia, informatica etc. Problema sporirii calităţii producţiei, exploatării şi reparaţiei tehnicii, trebuie precăutată în ansamblu folosind principiile automatizării, din care cauză pregătirea specialistului contemporan trebuie să includă întrebări legate de electronică.

Existenţa unei game extrem de largi de circuite electronice moderne serveşte drept cauză din care se urmăreşte o prezentare cât mai unitară a subiectelor, cu scopul ca cunoştinţele obţinute şă poată fi utile posterior, în analiza celor mai diverse scheme concrete.